Home Uncategorized Apple predstavio iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone Xr!

Apple predstavio iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone Xr!

Tu su novi iPhone Xs, Xs Max i XR!

Na Appleovom događaju godine u sasvim popunjenoj dvorani Stevea Jobsa u Kaliforniji, Tim Cook s svojom ekipom pored iPhone Xs predstavio je još 2 nova iPhone uređaja, novi Apple Watch 4. generacije i HomePod Airplay 2.

Tvrtka je u 2017. prekinula tradicionalni naziv novih iPhonea, zato je ove godine bilo ogromno spekulacija o imenima novih telefona. Sada je napokon jasno kako je Apple nazvao nove uređaje koji su vizualno slični iPhone X-u. Stižu:

  • iPhone Xs (ažurirana verzija iPhona X s OLED zaslonom od 5.8 inča)
  • iPhone Xs Max (veća verzija s OLED zaslonom od 6.5 inča)
  • iPhone Xr (telefon po pristupačnoj cijeni s 6,1-inčnim LCD zaslonom)

Ali prvo …

Apple Watch Series 4 moći će oćitati korisnikov EKG

Započnimo s novim Appleovim pametnim satom. Osim praćenja aktivnosti i notifikacija, velika novost su medicinski važne funkcije, jer novi sat može otkriti probleme s radom srca – EKG je dostupan pritiskom na krunu.

Apple Watch Series 4 potpuno je nov uređaj s većim zaslonom od ruba do ruba, koji je do 35% veći od zaslona kod ranijih verzija, te je zakrivljen na rubovima. Sat je tanji od prethodnih, a dobio je i potpuno novu početnu stranicu s najviše 8 “komplikacija” koje se na njoj mogu prikazivati. Procesor S4 u novom Apple Watchu donosi dvojezgrenu 64-bitnu tehnologiju i oko 2 puta je brži nego kod prethodne verzije.

Četvrta generacija dostupna je od 14., a na određenim tržištima od 21. rujna. Cijena kreće od 400 dolara (ili 500 dolara) s tim da treća generacija pada na 280 dolara.

iPhone Xs i Xs Max vizualno su slični iPhone X-u

A sada ono zbog čega se oko današnjeg događaja diže najveća prašina – najprodavaniji mobitel na svijetu. Kao što je Tim Cook rekao svaki puta kad se pojavio na bini, “ovo je najbolji iPhone koji je Apple napravio”.

Kao što je već rečeno, sva tri nova telefona izgledaju slično prošlogodišnjem iPhone Xu, s zaslonom od ruba do ruba. Svi su opremljeni TrueDepth sustavom kamere koji podržava Face ID.

Stakla s prednje i stražnje strane su mu još otpornija, a zaštita od vode i prašine podignuta je na IP68. Uređaji će biti dostupni u tamno sivoj, zlatnoj i srebrnoj boji.

Koja je razlika između novih iPhone uređaja?

Novi iPhoni imaju 60 posto veći dinamički raspon boja nego prošlogodišnji iPhone X. Ovo je ujedno i najveći displej koji je iPhone imao (458ppi, 2688 x 1242, 3m piksela).

Manji XS model iPhonea ima 5,8-inčni, a XS Max 6,5 inčni AMOLED ekran što ga čini najvećim iPhoneom ikad.

Tu je i novi stereo zvuk koji je dosad bio nezamisliv na uređaju – Apple čak tvrdi da ćete zvuk radije slušati bez slušalica.

Oba uređaja pokretana su novim Appleovim A12 Bionic procesorom koji radi u 7nm procesu, kao nedavno predstavljeni Huawei Kirin 980. Prema riječima Appleovih inženjera, novi procesor je 50% brži od prethodnika. Sadrži četiri osnovne procesorske jezgre, 6-jezgreni GPU i sada već obvezni Neural Engine, zadužen za umjetnu inteligenciju, a ako vam je to sve pomalo zbunjujuće, možda će vas impresionirati podatak da A12 odrađuje pet bilijuna operacija u sekundi. Brzinu su dokazali i igrajući novi Elder Scrolls, igru kakvu biste inače igrali samo na jačim konzolama.

Kamera

Kamere modela XS imaju veće senzore i poboljšanu bljeskalicu, 12 MP širokokutnu i 12 MP telefoto kameru, dok se sprijeda smjestila 7 MP selfie kamera.

Najveća prednost novih iPhonea će biti procesorska snaga kojom će se slike uz pomoć neuronskih mreža popravljati na temelju scena na njima. Nova funkcija Smart HDR nudi snimanje većeg broja fotografija koje se potom stapaju u jednu HDR sliku, bez obzira na objekt fotografije i njegovo kretanje.

Sasvim nova funkcija kamere je i naknadno podešavanje dubinske oštrine na fotografijama – umjesto optičke tehnologije za ovakvo “računalno fotografiranje” zaslužan je napredni novi SoC – tehnologija neuronskih mreža (omogučuje proširenu stvarnost, igre, te analizu snimki u stvarnom vremenu).

Napokon smo doćekali i 512 GB verziju i snimanje stereo videa!

Što se baterije tiče, pomak je gotovo zanemariv – pola sata više rada za XS i sat i pol za XS Max (za konkretne brojeve o kapacitetu, morat ćemo pričekati koji dan)

Jeftiniji iPhone Xr

Ovaj model je nešto jeftiniji i osim crne i bijele, dolazi u crvenoj i plavoj boji kućišta, jednako vodootpornog kao i skuplja dva modela.

On za razliku od ostalih nema AMOLED već LCD zaslon, ali radi se o True Retina zaslonu koji je daleko bolji od prijašnjih. Ima i veći zaslon od 8 Plus iako je riječ o manjem uređaju, zbog ekrana od ruba do ruba.

Cijene

U Hrvatskoj prodaja kreće 28. rujna. Cijena iPhone Xs počinje s 999 $, dok iPhone Xs Max s 1099 $ (oba dostupni s 128GB, 256GB, 512GB). Predbilježbe 14. rujna, isporuka 21. rujna na nekim marketima i 28. rujna u većini država.

Telefon XR (64GB, 128GB 256 GB) počinje s 749 $. Predbilježbe iPhone XR započeti 19. listopada i brod 26. listopada.

iOS 12 za nadogradnju će biti dostupan 17. rujna.

Uskoro opširnije …

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version