Home Android To je novi Samsung Galaxy S8!

To je novi Samsung Galaxy S8!

Konačno je tu! Dočekali smo novi Samsungov “flagship” uređaj Galaxy S8 (i veći Galaxy S8 Plus). Samsung opet nije razočarao, ali zbog Note 7 katastrofe valja još malo pričekati sa procjenama. Poslednjih nekoliko mjeseci je Galaxy S8 bio najlošije čuvana tajna, ali ipak smo jedva čekali da ga ugledamo i službeno. Pogledajmo karakteristike.

Galaxy S8: izgled i specifikacije

Galaxy S8 stiže sa Super AMOLED i 5,8 inčnom dijagonalom (malo više od prethodnika – Galaxy S7). Na rubovima će biti blago zakrivljen, ali osjetno manje nego na S7 Edgea, a rezolucija će mu iznositi 2960 x 1440 točaka, što je nekoliko više od novog 2:1 omjera. Zadnja stranica telefona je prekrasna staklena površina zaštićena Gorilla Glass 5 slojem.

Europsku verziju pogonit će Exynos 8895 procesor, a američku Snapdragon 835. I europska i amerićka verzija stiže uz 4 GB RAM-a, a već će osnovni model doći sa 64 GB interne memorije (dostupan i 126GB model i omogučena nadogradnja do 256GB kroz memorijski utor).

Zadnja kamera će imati senzor od 12 megapiksela, f/1.7 otvor blende, 1,4 µm veličinu piksela i hibridni PD + laserski autofokus. Na prednjoj kameri je senzor od 8 megapiksela.

Galaxy S8 Plus osim većeg zaslona koji će se protegnuti do 6,2 inča (iako je uređaj čak krači od iPhone 7 Plus, koji nudi “samo” 5,5 inčni zaslon), ima i bolju bateriju, koja iz 3000 mAh ide na 3500 mAh. Oba modela raspolažu s IP68 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu, što znači da telefon može normalno raditi na dubini do 1.5 m i najviše za 30 minuta. Za operativni sustav koriste Android 7.0 Nougat, a tu je i novi Bixby osobni asistent.

Novi virtualni asistent Bixby

Bixby je osobni asistent koji se pokreće posebnom fizičkom tipkom na boku uređaja. Prema riječima Samsungovih inženjera, Bixby je svjestan konteksta i radi zajedno s aplikacijama. Bixby koristi i novi Samsung Connect Home IoT sustav, pomoću kojeg će se moći upravljati s pametnim uređajima u kući. Dostupan će biti na engleskom i još nekim dominantnim svjetskim jezicima(na hrvatskom još nekoliko vremena na žalost ne).

Što nam uređaj još nudi?

Galaxy S8 imat će i NFC (near field communication – čip za beskontaktna plaćanja), bežično punjenje i uvjek upaljeni “štedljivi zaslon”, koji uz sasvim minimalnu trošnju baterije prikazuje sat i datum bez potrebe po odklapanju uređaja. Za punjenje umjesto micro USB priključka tu je USB-C.

Galaxy S8 također ima senzor šarenici oka, koji će osigurati iznimno brzo otključavanje uređaja. Čitač otisaka prstiju nalazi se u nezgodnom mjestu na zadnjoj strani ispod kamere. Samsung je suprotno od Apple-a održao 3.5mm utor za slušalice. Bit će dostupan u pet različitih boja. Uz klasičnu crnu (midnight black), sivu (orchid gray), plave (orchid blue) i srebrnu (arctic silver) i zlatnu (maple gold).

Kao što se i špekuliralo, Samsung je lansirao i sustav DeX za povezivanje Galaxyja S8 s većim zaslonima, tj. monitorima, kako biste ga mogli koristiti kao osobno računalo. DeX je zapravo mala kutijica s potrebnim konektorima, povezana s monitorom i periferijama kao što su miševi i tipkovnice.

Osnovni model koštati će 799 €, a za S8 Plus model platit ćete 899 €. Prodaja Galaxyja S8 kreće 21. travnja, a u prodajnom paketu ćete dobiti i AKG slušalice, koje obećavaju osjetno veću kvalitetu i doživljaj zvuka od mnogih drugih koje inače nalazimo u kutiji s uređajem.

Uskoro opširnije …

Službeni video Galaxy S8 možete vidjeti ovdje:

Galaxy S8 predstavljanje

U našoj ponudi već možete naći dodatnu opremu za Galaxy S8: maske, torbice, zaštita zaslona i kabeli, punjači & ostala oprema. Provjerite i ponudu maskica, torbica, kabela i punjača ter zaštite zaslona za Galaxy S8+.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version