Home Apple Priprema li Apple za 10. godišnjicu prvog telefona revolucionarni iPhone X?

Priprema li Apple za 10. godišnjicu prvog telefona revolucionarni iPhone X?

iPhone će ove godine proslaviti 10. rođendan tako da od tvrtke Apple očekujemo stvarno nešto veliko. Brojne glasine posljednjih mjeseci predviđaju zaista izvanredan telefon.

Tri umjesto dvije?

Očekuje se da bi ove godine pripremali čak 3 verzije novog telefona. Već poznatu veću i manju verziju telefona (vjerojatno iPhone 7s i 7s Plus), kao i treća verzija koju trenutno neformalno nazivaju “Ferrari”. Kao što mu i radni naziv govori, radi se o prestižnom telefonu s izvanrednim specifikacijama, a zbog značajnih promjena Apple će mu ipak vjerojatno dati drugi naziv, najizglednije iPhone 8 ili možda jednostavno iPhone X.

Po Samsungovim tragovima

Očekuje se kako će se na novom iPhone-u zamijeniti LCD zaslon sa Samsung OLED ekranom, a možda će po uzoru na Galaxy Edge imati i zakrivljeni rub zaslona. Novi ekrani će imati bolju tehnologiju boja i kontrasta te impresivnu brzinu odaziva na dodir. Zbog zaobljenih rubova trebala bi se povećati i veličina zaslona, barem na ekskluzivnom modelu čiji će ekran mjeriti čak 5,8 inča. Posljednje glasine sugeriraju kako će OLED ekrane imati smo svi telefoni, ne samo premium verzija. Zaobljen zaslon trebao bi zamijeniti i sve bočne tipke za volumen i zaključavanje što nas dovodi do sljedeće točke.

iPhone bez tipki

Kako je namjera stvoriti izuzetan telefon sa zaslonom koji se proteže od ruba do ruba uređaja, tipka “Home” je prva na listi za odstrijel. Tipka se može zamijeniti s funkcionalnom trakom na donjem rubu telefona, slično kao na najnovijem laptopu MacBook Pro. Senzor za otisak prsta mogao bi biti ugrađen u ekran ili bi za dodatnu sigurnost koristili druge načine otključavanja primjerice prepoznavanje lica ili skener oka.

Staklo za manje ogrebotina

Oblik najvjerojatnije neće biti znatno drugačiji od svog prethodnika, s razlikom materijala: umjesto metala, ovaj put bi trebalo prevladati staklo. To bi trebalo razveseliti mnoge korisnike jer bi se odrazilo na bolju izdržljivost i manje ogrebotina. Druga opcija je kombinacija stakla i metala; nešto slično onome što smo već vidjeli na iPhone 4 i 4s. No, staklo na stražnjoj strani telefona bi moglo ukazivati na još jednu uzbudljivu novu karakteristiku iPhone-a.

Konačno bežično punjenje

U Apple-u razvijaju koncept bežičnog punjenja u pravom smislu te riječi – punjenje na daljinu, bez izravnog odlaganja telefona na stanicu za punjenje. Hoće li ta tehnologija biti dostupna već ove godine, ostaje pitanje. Očekuje se kako će novi telefoni 20% veću snagu i dulji vijek trajanja baterije kao i tehnologiju brzog punjenja koju za sada imaju samo najbolji Android telefoni.

A cijena?

»Ferrari« ili iPhone X, premium model telefona u dolasku će naravno imati i paprenu cijenu. Početna cijena bi mogla biti od 1000 $ na više. Ostala dva telefona bi trebala imati jednake cijene na koje smo već navikli dosada – znači 649 $ za manji i 769 $ za veći telefon.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version