Home Gaming Gaming stolice – kako odabrati pravu?

Gaming stolice – kako odabrati pravu?

Izbor gaming stolice je velik a odluka za kupovinu neupitna za sve one koji za računalom provode do više sati na dan. Njihova izrada uklanja sve loše navike sjedenja i pobuđuje pravilno držanje.

Iako se za vrijeme igranja igrica na monitoru od 55 inča, sve čini kao zabava, granica između zabave i jakim bolovima je zaista tanka, dok je potreba za pravilnim i udobnim sjedenjem i spontanom kretanjem još veća ukoliko tvog gaming setup sadržava dva monitora.

Vjerujemo da se u mnoštvu gaming stolica na tržištu vrlo teško odlučiti koja je ona prava. Dostupno je puno različitih modnih marki, funkcija, veličina, boja porazličitim cijenama. Želimo ti olakšati odluku kupovine, kako bi što više vremena bilo posvećeno udobnosti za vrijeme igranja, nego istraživanju pojedinih funkcija najrazličitijih stolica. Ispod smo prikupili informacije o tome na što trebamo paziti kad kupujemo novu gaming stolicu.

Jesu li gaming stolice kompatibilne s tvojim sustavom igranja?

Gaming stolice kompatibilne su samo se nekim sustavima ili postavkama, zato je važno kod izbora prave stolice da je kompatibilan sa sustavom. Većina gaming stolica kompatibilna je s konzolama Xbox One, PS4, PC i Switch, iako su neke primjerenije od drugih. Na primjer, niske gaming stolice su blizu površine tla, zato nisu dobar izbor za igranje igrica na računalu, a puno su primjerenije za igranje na konzolama!

Ako želiš neku za igranje igrica na računalu, idealna gaming stolica biti će ona slčna uredskoj stolici. Stolice takve izrade možeš prilagoditi željenoj visini kako bi u potpunosti odgovarala tvom gaming stolu. Stolice te vrste odličan su izbor i za ne-gamere, koji za vrijeme posla ili učenja puno vremena provode u sjedećem položaju.

Ključna je udobnost i primjerena veličina

Kao što i za vrijeme gledanja televizije ne želiš sjediti na neudobnom kauču, tako i za vrijeme igranja igrica ili posla ne želiš vjerojatno sjediti na neudobnoj stolici. Ključno je da odabereš stolicu koja odgovara tvojim potrebama.

Moraš gledati da ima ergonomske karakteristike koje osiguravaju udobnost. Najbolje stolice ponose se ledvičastom oprugom, mrežastom stranicom, prilagodljivim naslonjačem za leđa i vrat te mogućnosti nagiba nazad. Te funkcije neće samo brinuti za udobnije igranje igrica nego su važne i za zdravlje tvog vrata i leđa.

Iako je istina da na (kvalitetnoj) stolici za igranje sjediš udobnije nego na uredskoj, moraš si unatoč tome priuštiti i nekoliko sati odmora. I najudbnije stolice još uvijek zahtjevaju sjedenje što je samo po sebi nezdravi položaj. Zato se pobrini da kupiš udobnu stolicu, no ne baš toliko udobnu da je ne želiš napustiti.

Nećeš pogriješiti ni s jastučićima za vrat, koji su manijenjeni za potporu vrata i glave, a u konačnici ima učinak na cijelu kralježnicu. Prednost vidimo i u kupovini stolice s naslonom za ruke, jer pomaže u potpori ramena i zapešća. Za bolju cirkulaciju za vrijeme višesatnog sjedenja preporučljivo je razmisliti čak i o naslonu za noge.

Ne radi se o nužnim dodacima, no svakako svaki od nabrojenih pomoći će udobnosti i dobrom osjećanju kako bi se maratonske gamerske seasne činile toliko laganim.

Postoje li gaming stolice koje su primjerene veličine i za djecu?

S tim se pitanjem naravno najćešće zamaraju odrasli. Traženje dječjih stolica može biti teško jer svom djetetu ne želiš kupiti preveliku stolicu.

Preporučujemo da pomno provjeriš dimenzije svake stolice i uvjeriš se da će odgovarati konačnom korisniku. Važno je da uzmeš u obzir rast djeteta, jer naravno ne želiš kupiti skupu gaming stolicu te za par mjeseci ponovno investirati u veću!

Dobra stolica pomaže i dobrom raspoloženju i čuva i potiče pravilno držanje djeteta za vrijeme igranja igrica ali i za vrijeme pisanja domaće zadaće.

Provjeri kvalitetu materijala

Svatko od nas ima drugačije mišljenje o razini udobnosti za vrijeme sjedenja. Nekome ugodnije sjediti na tvrdom sjedalu, netko drugi više voli mekaniju podlogu za sjedenje. Sve je ovisno o željama dok se naravno  ni jedna krajnost ne preporučuje. Potrebno je dobvoljno podstave da sjedenje bude udobno a dovoljno čvrsto da sjedalo bude primjerena potpora.

Gaming stolice moraju biti izrađene od izdržljivog materijala koji će izdržati i trajati više godina. Mora biti otporan na oštećenja okoline kao što su prolivena kava ili Red Bull. Neki materijali su možda primjereniji za naslon, a drugi za sjedalo stolice. Obično su dostupne kožne ili od tkanine. Oba materijala imaju svoje mane i prednosti, a bolji izbor je na kraju stvar želje.

Stolice od umjetne kože idealne su za igrače koji za vrijeme igranja vole nešto pojesti ili prigristi, jer je samo čišćenje jednostavnije. Boja hrane i pića neće se upiti u stolicu kao što je to slučaj kod stolica od tkanine. Iako će se koža što je starija najvjerojatnije malo nagubati, općenito glasi kao vrlo izdržljiv materijal. Po drugoj strani, umjetna koža ne diše dobro i lakše se oznojiti zato preporučujemo da koža nije u direktnom doticaju sa sjedalom.

Po drugoj strani kod stolica od tkanine manja je vjerojatnost da će uzrokovati znojenje jer je materijal manje ljepljiv. Loša strana tkanine je veća vjerojatnost da će se na njoj pojaviti i ostati mrlje. Iako je stolicu od tkanine teže potrgati nego onu od kože, stolice od tkanine nekako brže ostare. Probleme može uzrokovati i grinje zbog čega nisu baš pogodne za alergičare. U primjeru znojenja tkanina će upiti i miris zato je i veća mogućnost da nakon nekoliko vremena stolica počinje širiti neugodan miris.

Mogućnost prilagodbe

Za vrijeme igranja, tijelo ne smije biti u previše zakočenom položaju. Potrebno je gibanje, ali ne previše. Sjedalo i naslon moraju biti prilagodljivi da se možeš gibati naprijed nazad. Važni su i prilagodljivi nasloni za ruke, dubina sjedala, visina stolice i visina naslona za glavu. Najbolje stolice za igranje mogu imati sve gore nabrojeno.

Gaming stolica mora biti opremljena brojnim funkcijama kako bi se mogla prilagoditi različitim stilovima igranja. Ukoliko želiš da tvoja investicija u stolicu bude dugotrajna, biraj među gaming stolicama koje se mogu prilagoditi stilovima igranja i mogućim novim željama.

Dodatne funkcije za one koji žele više

Za sve koji želite savršeno iskustvo igranja vrijedno je spomenuti i dodatne funkcije koje nude neke gaming stolice. Možete pronaći stolice s Bluetooth ulazima, niskotoncima i vibracijskim funkcijama, dok drugi sadrže spremanje hrane i kontrolera. Pri tome je naravno potrebno razumijeti da je za više potrebno više i platiti. Ako cijena nije upitna kod kupovine, bolje je naravno kupiti stolicu sa spomenutom tehnologijom, u suprotnom se naravno odluči za nešto bolje osnovno.

Dizajn, koji odgovara tvom stilu

Najprije učinkovitost, a na kraju kod odluke su itekako bitni, izgled i oblik. Današnje gaming stolice imaju više sportski oblik, nadahnut sjedalima sportskih automobila, čak i ako su namijenjeni sjedenju za gaming stolom. Ako plaćaš izgled, mora biti primjerena stolu i korisniku svim funkcijama.

Brojni novi modeli su možda zaista previše futuristični za moderno uredsko okruženje, ali su svejedno zbog sastava, izrade i udobnosti vrlo omiljeni izbor i za urede u kući.

Na kraju krajeva, zašto neki gaming setup izgleda kul? Tu su LED svjetla na tipkovnici ili podlozi za miš, veličina monitora ili boja tkanine na stolici? Zapravo ništa od nabrojenog. Zaista kul postava za igranje je takva upravo zato praktičnosti i funkcija koje nudi.

Potrebna ti je samo kombinacija kvalitetne i udobne opreme koja ima i kul izgled. Stolica će postati dio tvoje sobe, zato se pobrini da nakon poštovanja karakteristika, odabereš onu koja najviše odgovara stilskom uređenju prostora

Gaming stolce i cijena

Dobre gaming stolice mogu koštati i do više stotina čak i tisuća kuna. Visoke cijene najčešće su posljedica dodatnih funkcija. Iz tog razloga prije kupovine uvijek je dobro razmisliti o smislenosti pojedine funkcije, za koju ti neće biti previše izdvojiti koju kunu više. Ako tvoj trenutni setup već ima neku od funkcionalnosti, naravno nije smisleno da kupiš stolicu jednakih karakteristika i za nju platiš više nego je potrebno.

Neke će funkcije dodatno poboljšati tvoje iskustvo igranja igrica. Zato nemoj propustiti pogledati neku stolicu samo zbog njenje cijene – najprije provjeri koje funkcije ima, jer će prelaz cijene na duge staze biti zanemariv.

Svakako nije smisleno namijeniti ni više novaca jednoj stvari te toliko manje nekoj drugoj. Razmišljaj o tome da tvoj cjelokupni gaming setup može pripomoći tvom igračkom iskustvu. Nije sve samo u dobroj stolici. Ostalu gaming ponudu možeš pogledati na našoj stranici gizzmo.hr.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version