Home Apple iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X službeno predstavljeni!

iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X službeno predstavljeni!

iPhone je ove godine proslavio 10. rođendan tako da smo, baš kako smo i od Apple-a očekivali, na ovogodišnjoj konferenciji održanoj 12.9. dočekali nešto posebno.

Tri umjesto dvije

Tradicionalni Appleov One more thing moment ovoga je puta donio ono što smo svi očekivali – iPhone X (koji predstavlja rimski broj 10, dakle imamo iPhone deset). Radi se o prestižnom telefonu s izvanrednim specifikacijama. Naime, konačno so poznata i imena drugih novih telefona. Dugo vremena smo pretpostavljali kako će novi telefoni biti iPhone 7S i 7S Plus, a treći model je trebao biti iPhone 8. No, sada znamo da tome neće biti tako.

Dobili smo iPhone 8 i iPhone 8 Plus, a najmoćnija verzija bit će nazvana iPhone X. Biti će dostupne i nove boje – ove ćete ga godine moći kupiti tamno sivoj, srebrnoj i novoj zlatnu. Telefoni će imati novi A11 Bionic procesor, koji pored lude brzine donosi i bolju kameru. U Appleu kažu da će zahvaljujući njemu i novom zaslonu, baterija trajati dva sata dulje. iPhone 8 i 8 Plus sad imaju optičku stabilizaciju slike, što osigurava oštrije fotografije pri slabom osvjetljenju. Tu su i novi stereo zvučnici koji se nalaze na donjim i gornjim rubovima telefona i iznose čak 25% glasnije nego na iPhone 7. Fotoaparat je također puno učinkovitiji i troši manje baterije nego prije. Osim toga, ovo je i prvi iPhone stvoren za prilagođenu stvarnost, koja otvara ogromne nove značajke.

Veličanstveni iPhone X

Wow! iPhone X će zamijeniti LCD ekran sa Samsung super retina (OLED) ekranom. Novi ekrani će imati bolju tehnologiju boja i kontrasta te impresivnu brzinu odaziva na dodir. Zbog zaobljenih rubova trebala bi se povećati i veličina ekrana, barem na ekskluzivnom modelu čiji ekran mjeri čak 5,8 inča. Na gornjem rubu nalazi se IR fotoaparat, osvjetljivač, senzor blizine, senzor osvjetljenja okoline, zvučnik, mikrofon, prednja kamera i Dot projektor.

Po tragovima Samsunga

iPhone X će zamijeniti LCD ekran sa Samsung super retina (OLED) ekranom. Novi ekrani će imati bolju tehnologiju boja i kontrasta te impresivnu brzinu odaziva na dodir. Zbog zaobljenih rubova trebala bi se povećati i veličina ekrana, barem na ekskluzivnom modelu čiji ekran mjeri čak 5,8 inča. Na gornjem rubu nalazi se IR fotoaparat, osvjetljivač, senzor blizine, senzor osvjetljenja okoline, zvučnik, mikrofon, prednja kamera i Dot projektor.

iPhone X bez tipki

Kako je bila namjera stvoriti izuzetan telefon sa zaslonom koji se proteže od ruba do ruba uređaja, tipka “Home” je prva na listi za odstrijel. Tipka se može zamijeniti s funkcionalnom trakom na donjem rubu telefona, slično kao na najnovijem laptopu MacBook Pro. Budući da nema Home tipke, nema više ni Touch ID sustava. Umjesto njega predstavljen je novi Face ID, koji je zapravo 3D tehnologija prepoznavanja lica, o čemu se špekuliralo proteklih mjeseci. Sustav radi zahvaljujući skupu različitih tehnologija, što uključuje i novu infracrvenu kameru s prednje strane. Apple kaže da se radi o toliko naprednoj tehnologiji, da će vas uređaj prepoznati čak i s kapom, naočalama ili kad promijenite frizuru.

Staklo za manje ogrebotina

Oblik nije znatno drugačiji od svog prethodnika, s razlikom materijala: umjesto metala, ovaj put prevladava staklo. To bi trebalo razveseliti mnoge korisnike jer će se odraziti na bolju izdržljivost i manje ogrebotina. Korišteno je iznimno kvalitetno staklo Gorilla Glass 5 koje je trenutno najbolje na tržištu. Stražnju i prednju stranicu povezuje okvir od nehrđajućeg čelika. Telefon bi, u usporedbi sa iPhone-om 7, trebao biti mnogo manje osjetljiv na ogrebotine i udarce.

Kamera

Kamera iPhonea X donosi dvostruku 12 MP kameru kao iPhone 8 Plus, ali je postavljena okomito. Optička stabilizacija stiže dvostruko, dakle ne samo za širokokutnu, već i za uskokutnu kameru (kao i na Noteu 8). Sprijeda se nalazi nova “TrueDepth” kamera, koja podržava Selfie portrete.

Konačno bežično punjenje

U Apple-u su konačno ulovili konkurenciju jer će novi telefoni imati i bežično punjenje. Ovom prilikom predstavljen je Apple charging pod, koj uz iPhone, može puniti AirPod slušalice i novi iWatch. Ako imate 75 sekundi, u videu ispod možete vidjeti sve novitete – od iPhone X do Animojija.

A cijene?

No, to smo ostavili za kraj. Cijena u SAD kreće od 699 dolara za 64 GB model za iPhonea 8, dok će isti takav iPhone 8 Plus koštati 799 dolara. Predbilježbe započinju 15., a prodaja 22. rujna.

Cijena za iPhone X, premium model telefona biti će paprena – za 64 GB memorije morati ćete izdvojiti od 999 $ nadalje, a isporuka kreće 3. studenog.

Update: Prema prvim informacijama cijene novih iPhona u EU biti će mnogo skuplje nego u SAD – iPhone 8 od 799 €, iPhone 8 Plus od 899 € i iPhone X čak od 1149 € dalje. Previše? Vidjet ćemo.

Više uskoro …

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version