Skoro smo pri kraju 2021 godine, koja nas je poslužila iznimnim – i odličnim- predstavljanjima telefona svih uobičajenih favorita. Ovo je bila godina, u kojoj su baterije iPhonea opet postale dobre, Samsung je popravio svoje sklopive telefone, a Google je s linijom Pixel 6 prešao na vlastite čipove. Motorolu i Xiaomi pokreću čipovi Snapdragon 8 Gen 1, koji će pokretati i vodeće predstavnike sljedeće godine, kao što su Oppo Find X4 Pro i Samsung Galaxy S22. Što nas čeka u 2022. godini.

Samsung 

Samsung Galaxy S22 i Samsung Galaxy S22 Plus 

Samsung Galaxy S22 će pretpostavljamo, biti predstavljen u početku 2022. godine. Svaki dan dolazi sve više informacija o njegovoj iznimno velikoj kameri, izdržljuvom čipu Exynos, izradi i bržem punjenju. 

Po najavama poznatog medija Ice Universe, Samsung Galaxy S22, kao i Samsung Galaxy S22 Plus, koristit će senzor kamere Samsung ISOCELL GN5. Radi se o senzoru velike razlučivosti 50 MP, koja se dobro odnosi u razmjerima krhke svjetlosti.

Prema podacima, model S22 biti će opremljen izdržljivim čipom Exynos 2200 s grafikom AMD. Kraj toga, kako prenose portali, telefon S22 neće imati kamere ispod zaslona kao što ju ima Z Fold 3. 

Veličina telefona: S22, koji ima 6,06 inča i 6,55 inča za S22 Pro/Plus. Oba su manji od jednakovrijednih modela iz ovogodišnje serije – 6,2-inčnog modela S21 i 6,7- inčnog modela S21 Plus. To znači i manje zaslone( i po drugim potvrđenim nagađanjima i baterije manje izdržljivosti). Iako to znači i da su telefoni primjereniji manjim dlanovima i uskim džepovima, što se više puta pojavljuje u epizodi, što nas čeka u 2022. godini.

Samsung Galaxy S22 Ultra diktira, što nas čeka u 2022. godini

Galaxy S22 Ultra ima kvadratne rubove i izgled kutije, zbog čega je duhovni nasljednik Galaxy Note 20 Ultra. Telefon ima veliki zaslon Super AMOLED Infinity-O s tankim rubovima, olovku S Pen s ugrađenim utorom i priključak USB Type-C. Uređaj na stražnjoj strani ima matirani završetak koji sprječava ostavljanje otisaka prstiju.

Ovaj pametni telefon ima 6,8-inčni zaslon s promijenjivom frekvencijom osvježavanja 120 Hz, HDR10+, stereo zvučnike i stupanj zaštite n otpornost na prašinu i vodu IP68. Ovisno od tržišta, telefon će biti opremljen procesorom Exynos 2200 ili Snapdragon 8 Gen 1.

Samsu
Samsung Galaxy S22 Ultra diktira, što nas čeka u 2022. godini

Južno korejsko poduzeće svoj vodeći pametni telefon sljedeće generacije opremit će izmijenjenom primarnom kamerom sa 108 MP. Ona će, zbog načina za poboljšavanje detalja, koji pokreće umjetna inteligencija, uhvatiti više sitnica. Kraj toga ima i 12 MP ultraširokouotno kameru, dvije 10 MP telephoto kamere (s 3-puta i 10-puta optičkim povećanjem) i 40 MP kameru za selfie. Uređaj pokreće baterija s 5000 mAh i podupire 45W brzo punjenje.

Samsung S21 FE 

Samsung Galaxy S21 FE biti će jeftinija alternativa modelu S21, slično kao što je Samsung Galaxy S20 Fan Edition za Samsung Galaxy S20. 

S20 FE bio je predstavljen u kolovozu, zato je jasno da S21 FE u ovom trenu već puno kasni, no svejedno se nadamo da još uvijek dolazi. Vijesti o predstavljanju u listopadu su već otplovile, ali tome smo već nazočili. Nedavno praćenje i traženje podataka govori da će  Galaxy S21 FE doći u siječnju. To može značiti, lako moguće da će tada već izaći i Galaxy S22. 

Samsung Galaxy S21 FE je u kineskoj certifikatskoj bazi podataka otkrio da će telefon imati  6,4-inčni zaslon Super AMOLED 1080 x 2340 s frekvencijom osvježavanja 120 Hz i čitač zaslona otisaka prstiju – specifikacije, koje su vrlo slične modelu S20 FE. 

Telefon ima stupanj zaštite IP68, što znači, da je telefon otporan na prašinu i vodu.

Samsung Galaxy S21 FE spominje glavnu kameu s 12 MP, ultra širokokutnu kameru s 12 MP i tele-pfoto kameru s 8 MP, te 3 puta optičko povećanje zajedno sa selfi kamerom s 32 MP.

Samsung Galaxy S21 FE
Samsung Galaxy S21 FE

Kada se radi o izdržljivosti baterije, jedan od savjetnika kaže da će u Samsung Galaxy S21 FE biti ugrađena baterija kapaciteta 4500 mAh, koja će prestići bateriju kapaciteta 4000 mAh u uobičajenom telefonu Galaxy S21.

Apple – iPhone

iPhone SE 3 skuplji od prethodnika

iPhone SE 3 će navodno biti izgrađen na kućištu sličnom iPhonu 11,što u osnovi odražava odnos između prve generacije iPhonea SE i iPhonea 5S i iPhonea SE 2 i iPhonea 8. Važno je napomenuti da je ovaj isti nagovještaj prije toga tvrdio da će iPhone SE 3 biti modeliran po uzoru na iPhone XR. iPhone 11 ima moderniji dizajn, pa bi ovo trebalo impresionirati očekivane obožavatelje. Također smo uhvatili informaciju da će iPhone SE 3 pokretati A15 Bionic procesor. Drugi mediji, međutim, navode kako bi mogao imati LCD zaslon, što ga čini posljednjim uređajem s LCD zaslonom na tržištu. Očekuje se da će iPhone SE 3 debitirati u ožujku-travnju 2022.

iPhone SE 3
iPhone SE 3

Xiaomi 12 

Xiaomi obično potvrđuje svoju sljedeću generaciju uređaja u isto vrijeme kada Qualcomm objavljuje najnoviji Snapdragon hardver. To se dogodilo i 2021.: Lei Jun, izvršni direktor Xiaomija, potvrdio je da će telefon biti prvi koji će koristiti Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Xiaomi 12 će biti “perjanica s malim ekranom”, 6,28 inča, što znači da će Pro (i vjerojatno Ultra) model biti veći model. Očekuje se da će veći zaslon Xiaomi 12 Pro imati ekran veće rezolucije od 2K, 3200 x 1440, također sa stopom osvježavanja od 120 Hz. Međutim, Snapdragon 8 Gen 1 može podržavati još veće stope osvježavanja, do 144 Hz pri QHD +.

Xiaomi će telefon opremiti opcijama brzog punjenja, do 120W bežičnim punjenjem i 200W žičanim punjenjem. Tvrtka je već predstavila svoj Xiaomi HyperCharge sustav. Informacije za Xiaomi 12 nadolazeći telefon potvrđuju da ima 67W žično i 30W bežično punjenje.

Huawei P50 Pocket

Huawei se 2019. pridružio Samsungu u prvom valu sklopivih telefona. Sada je tvrtka odlučila pratiti Galaxy Z Flip seriju i predstaviti Huawei P50 Pocket sklopivi telefon. Zaštiti svoj preklopni Galaxy Z fold zaslon!

Kada predstavimo Huawei P50 Pocket, dočekat će nas 6,9-inčni OLED ekran (2790 x 1188) s brzinom osvježavanja od 120 Hz. Imat će također za ponuditi antirefleksni premaz i omjer stranica 21: 9. Tvrtka također tvrdi da sklopivi zaslon ima vlastiti zglob koji omogućuje dizajn s nultim razmakom kada se sklopi.

Huawei P50 Pocket

Huawei P50 PocketHuaweijev najnoviji sklopivi telefon pokreće Snapdragon 888 4G SoC, koji više nije najnoviji Snapdragon čip. Ipak, još uvijek bi trebao biti dovoljno snažan da s lakoćom obavlja gotovo svaki zadatak.

Ako prijeđemo na područje kamere, u okruglo kućište P50 Pocket ugrađen je sustav trostruke stražnje kamere. Točnije, tu je glavna kamera od 40 MP (26 mm, f/1.8), ultraširoka kamera od 13 MP (13 mm, f/2.2, vidno polje od 120 stupnjeva, makro fotografija) i “superspektralni” Senzor od 32 MP (30 mm, f / 1.8).

Oppo će opet iznenaditi

Oppo je početkom prosinca obećao da će Find X sa Snapdragonom 8 Gen 1 stići u prvom tromjesečju 2022. Dva tjedna kasnije, Mediatek je potvrdio da će još jedan uređaj u ovoj seriji pokretati procesor Dimensity 9000. zapravo tri člana na početku prodaje, a treći će i dalje imati nepoznat čip.

Također su naveli da Oppo priprema još jedan Find N telefon koji će imati horizontalnu šarku. Na kineskom tržištu natjecat će se sa Samsung Galaxy Z Fold3 i Huawei P50 Pocket. Popularan trend koji predviđa što nas čeka 2022. godine.

Zanimljivo, serija je nazvana “Find X5” umjesto “Find X4”, što ima neke logike. Uostalom, niti jedan od kineskih proizvođača ne koristi broj 4 u nazivima svojih telefona jer zvuči kao “smrt”. Kupci u azijskim zemljama su praznovjerni u vezi s takvim stvarima.

Oppo Find X5 Pro
Oppo Find X5 Pro

Očekuje se da će Find X5 Pro biti mala nadogradnja trenutnog Find X3 Pro. Osim očite promjene u čipovima, bit će još jedno zamjetno poboljšanje u bržem punjenju, a glasine upućuju na 80 W. To je ono što je dugo očekivana promjena za Oppo, koji već više od dvije godine predstavlja 65W SuperVOOC telefone .

Jasno je da sljedeće godine očekujemo popriličan broj inovacija u svijetu telefonije, no vidjet ćemo vrlo brzo što će iz toga stvarno proizaći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here