Da li ste već čuli za neki od popularnih mitova vašeg pametnog telefona? Jeste li povjerovali?

Kada se radi o punjenju vašeg telefona postoji puno pravila o tome što smijete, a što ne bi trebali raditi. No, treba uzeti u obzir kako se kvaliteta baterija cijelo vrijeme poboljšava i mnogi savjeti koji su bili aktualni u prošlosti, danas više jednostavno ne vrijede. Za vas smo odabrali i proanalizirali 5 najčešćih, a neistinitih činjenica.

1. Korištenje neoriginalnih kabela šteti bateriji

Istina: Korištenje neoriginalnih kabela možda i nije najoptimalnije rješenje, no za telefon je u potpunosti sigurno.

Potpuno suprotna stvar je kupovanje jeftinih kopija koji jedva funkcioniraju ili su čak u potpunosti beskorisni. Ukoliko želite povoljnije rješenje, uvijek kupite kabele koji su odobreni od strane proizvođača, a posebice budite oprezni kod Apple punjača – ti moraju obavezno imati certifikat MFI (kao npr. Amorus ili Era lightning kabel), ili neće pravilno puniti te na taj način može čak oštetiti vaš telefon.

Važno je, da je na ambalaži neoriginalnog lightning kabela oznaka “MFI”.

2. Telefon ne smijete koristiti tijekom punjenja

Istina: Telefon možete slobodno koristiti i tokom punjenja ukoliko ne koristite sumnjive kopije kabela.

Ovaj mit ima, nažalost, tragičnu pozadinu jer je 2013. godine kinesku stjuardesu stvarno usmrtio električni šok dok se tijekom punjenja javila na svoj iPhone 4. Istraga je pokazala kako je došlo do kratkog spoja na jeftinoj kopiji kabela. Dok god koristite originalne kabele ili kabele s certifikatom prodavača, isti bi trebali biti u potpunosti sigurni za vas i vaš uređaj.

3. Punjenje telefona cijelu noć šteti bateriji

Istina: Vaš telefon je pametniji nego što to mislite. Kada detektira da je baterija ponovno napunjena, punjenje se automatski prekida. To znači da se bilo kakva aktivnost struje s baterijom gasi.

No to nikako ne znači da telefon ostavljate na punjenju ama baš svaku cijelu noć. Baterija će biti izdržljivija ako je stalna napunjenost više-manje između 40-80%.

4. Telefon nikada ne trebate gasiti

Istina: Iako je vaš telefon samo uređaj, i njemu je povremeno potreban predah.

Iz Apple-a su komentirali kako povremeno isključivanje telefona može čak pomoći produžavanju životnog vijeka baterije, preporučljivo ga je za cijelu noć ugasiti približno 1x tjedno. Na isti način redovito gašenje može produljiti životni vijek i Androidima.

5. Telefon treba puniti tek kad je baterija do kraja prazna

Istina: Preporučljivije je čak telefon puniti svaki dan nego čekati da se isprazni do kraja pa ga tek povremeno do kraja napuniti.

Suvremene litij-ionske baterije koje, između ostalih, koriste Apple i Samsung, bolje rade kada su dobro napunjene. Ukoliko konstantno čekate da se baterija isprazni na 0% i telefon automatski ugasi, radite mu više štete nego koristi. Naime, baterija ima samo određeni broj potpunih ciklusa, i svaki put kada nam telefon „umre“, izgubimo još jedan ciklus.

Bonus: Činjenica – vrućina šteti vašoj bateriji!

Vrućina i tehnologija u pravilu nikako ne idu zajedno i isto tako vrijedi za baterije. Hladnoća će skratiti vrijeme rada vaše baterije jer će se u zimskim uvjetima prazniti puno brže nego inače.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here