Svi poznajemo onaj prekrasan i pomalo jeziv osjećaj koji nas prožima prvih nekoliko dana nakon kupovine toliko željene najnovije tehnološke dragocjenosti – svoj telefon tretiramo pažljivije nego s novorođenčetom, a oko laptopa opsjednuto skačemo s krpicom i marljivo čistimo svaki otisak prsta i najmanju mrljicu ili komadić prašine koji se usudi pasti na naš3g ljubimca. Čak i upravo kupljenu tablicu pažljivo odlažemo na mekani jastuk na krevetu, a svima nam se već dogodio i onaj zastrašujući osjećaj panike koji nas stegne u prsima kada nam se čini da će nam uređaj iskliznuti iz ruku te tresnuti na pod.

No, to su sve radosti i brige nove imovine, zar ne? Što se događa nakon nekoliko tjedana ili mjeseci redovitog korištenja? Telefon neoprezno bacimo na krevet, pa što onda ako se pritom malo odbije od zida, laptop vjerojatno uopće ne gasimo posljednjih nekoliko tjedana, iako ispušta mučeničke čudne zvukove, a tablet je već dva puta stradao prilikom nesretnog pada s kauča i pri tome zadobio nekoliko vidljivih “ozljeda.

Iako dobro znamo da će početno oduševljenje ubrzo splasnuti, zasigurno želimo naše uređaje čim dulje održati na životu. Ukoliko vas zanima kojih je to 7 najvećih grijeha zbog kojih će nas kasnije peći savjest, čitajte dalje.

1. Odlaganje prijenosnih računala na krevet, tepih ili čak na kožu

Pregrijavanje je velik problem prijenosnih računala čega je većina korisnika svjesna, ali se time ne opterećuje previše. No, konstanto prekomjerno pregrijavanje je vrlo štetno za bateriju vašeg računala, a u krajnjim slučajevima može dovesti čak do opeklina na koži ili požara. Ako se na kišnu nedjelju želite cijeli dan zakopati u krevet i gledati omiljene serije, najprije se pobrinite da vaš laptop bude na odgovarajućoj tvrdoj podlozi koja će mu omogućavati hlađenje.

2. Prenošenje uređaja bez zaštite

Većina najnovijih uređaja ima tako odličan dizajn da nam se često čini šteta prekrivati ga različitim maskama i zaštitnim ovicima. No, ako želimo naš uređaj očuvati od ogrebotina i napuklih ekrana dobro znamo da je takva zaštita obavezna. Danas, srećom na tržištu postoje prvoklasni proizvodi za zaštitu koji ne kvare ili mijenjaju dizajn uređaja, već mu dodaju osobnu notu. I cijene su vrlo prihvatljive stoga je zamjena jednostavna pri čemu uređaj i dalje izgleda kao nov, a izgled ili tip zaštite možemo zamijeniti kada god nam dosadi. Ujedno upozoravamo sve one koje rade nepojmljivo: ukoliko slučajno imate naviku primati vaš laptop za ekran, odmah prestanite s tim!

3. Nepravilno postupanje s kabelima

Kabeli za punjenje su Ahilova peta svakog uređaja. Ključni, a najosjetljiviji dio bez kojeg je naš uređaj u potpunosti neupotrebljiv mnogo nam puta uzrokuje glavobolje, a najviše smo sami za to krivi. Prilikom pospremanja, kablove često pretijesno omotavamo oko uređaja ili adaptera, ponekad se s priključenim uređajem previše udaljavamo od izvora i slučajno ga iščupamo iz utičnice ili ga zbog intenzivnog i neopreznog korištenja napuknemo. U ovom posljednjem slučaju, za to mogu biti krivi i proizvođači, a posebice je po tome poznat Apple. Sličan problem se može pojaviti i kod slušalica, a riješiti ga možete s pažljivim i ne pretijesnim namatanjem kablova, a možete i investirati u izdržljivije pletene punjače. U svakom slučaju nikada nemojte koristiti oštećene ili potrgane kabele jer mogu našteti uređaju, ali i ozlijediti vas.

4. Neprekidan rad bez povremenog gašenja

I vašim uređajima je ponekad potreban odmor i ovdje ne govorimo samo o opciji povremenog “drijemeža” nego o pravom, nekolikosatnom isključenju. Bilo da se radi o telefonu, laptopu, tabletu ili nečemu trećem – budite iskreni, kada ste ga posljednji put ugasili na duže od nekoliko minuta kada se zablokirao? Predstavnik tvrtke Apple je u jednom intervju-u rekao kako isključivanje iPhone-a barem 1x tjedno preko cijele noći znatno utječe na životni vijek baterije. Idući put kada krenete na spavanje, sjetite se i svog ljubimca te mu priuštite jednu noć dubokog spokojnog sna.

Dell-XPS15-review-power-button-macro

5. Korištenje običnih sredstava za čišćenje na vašim uređajima

Vaš ekran je pun otisaka prstiju i često na brzinu uzmete ono sredstvo za čišćenje koje vam je pri ruci iako je namijenjeno pranju prozora, a ne toliko osjetljivih ekrana i tipkovnice računala. Ovo je vrlo opasno jer su sredstva za čišćenje kućanstva uglavnom preagresivna za mehaničke dijelove računala do kojih tekućina može prodrijeti unutar računala.

6. Nepravilno uklanjanje USB priključka i ostalih uređaja

Priznajmo, baš svi smo barem jednom na brzinu istrgnuli USB ključ odmah čim se željeni sadržaj prebacio te tako preskočili korak sigurnog odstranjivanja. No, ovaj brzinski način nam može uzrokovati brojne neugodnosti, kod vanjskih diskova može čak doći do gubitka podataka ukoliko USB uklonimo dok se disk još vrti.

7. Odugovlačenje sa sigurnosnim kopiranjem

Joj, željeli smo taj back-up napraviti već 10x, ali samo da još dovršimo ovaj dokument pa ćemo to učiniti sutra ili drugi tjedan, najbolje idući mjesec… sve dok nije prekasno! Svi koji su to iskusili znaju da je jedna od najbolnijih (a u poslovnom svijetu i najskupljih) iskustava oštećenje tvrdog diska i gubitak svih vrijednih zapisa, baza, uspomena, slika, filmskih ili glazbenih kolekcija te ostalih stvari čije posjedovanje uzimamo zdravo za gotovo, sve dok ne nestanu zauvijek. Stoga napravite tu sigurnosnu kopiju već danas, nikad ne znate kada se vaš ljubimac može razboljeti.

my-computer-hard-drive-crashed-nsa-wont-send-me-their-backup-copy-first-world-problems

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here