Za većinu korisnika pametnih telefona zatvaranje aplikacija je postalo gotovo automatsko. Znate i sami, na iPhone-u dva puta kliknete na tipku tj. na Androidu kliknete na multitask tipku i aplikacije se počinju zatvarati. Svaki dan, svaki tjedan, svaki mjesec, cijelu godinu. A to sve radimo kako bi štedjeli bateriju. Ili?

Krivo. Prošli tjedan su i iz Apple-a i Google-a potvrdili kako zatvaranje aplikacijaq niti najmanje ne pomaže u produljenju životnog vijeka vaše baterije. Čak upravo suprotno, zatvaranje aplikacija može cijelu stvar samo pogoršati jer se tako troši više energije. Dakle, da naglasimo: prestanite sa nepotrebnim zatvaranjem aplikacija jer time vašem telefonu više štetite nego koristite.

Za bolje razumijevanje i ako želite saznati nešto više o tome, nastavite čitati.

U operacijskom sistemu iOS (slično kao i na Androidu) svaka aplikacija ima pet mogućih stanja u kojima se u datom momentu može nalaziti.

  • »Not running« – Aplikacija još nije pokrenuta i ne radi.
  • »Active« – Aplikacija je uključena, otvorena na ekranu i vi je trenutno koristite.
  • »Inactive« – Međufaza kod koje je aplikacija otvorena i prikazana na ekranu, međutim ne koristi se.
  • »Background« – Aplikacija nije aktivna na ekranu, a radi negdje u pozadini npr. osvježavanje vašega e-maila.
  • »Suspended« – Aplikacija je u pozadini, ali zapravo ne radi ništa, statična je te samo stoji i zauzima memoriju

I na Androidu i na iOSu posebni su algoritmi zaduženi za nadziranje memorije i zatvaraju aplikacije koje su već dulje vrijeme neaktivne ili koriste više memorije nego što je potrebno. Stoga se aplikacije koje su već otvorene u pozadini brže ponovno otvaraju nego da ih morate nanovo uključivati. Slično kao što je računalo lakše probuditi iz stanja mirovanja nego ponovno “startati”. Puno bolji učinak ćete doseći, ako sistemu prepustite upravljanje s aplikacijama umjesto da ih neprestano sami na silu zatvarate. Ukoliko uistinu želite štedjeti bateriju, još uvijek na raspolaganju imate druge mogućnosti – može smanjiti svjetlost na ekranu, ugasiti automatsko osvježavanje aplikacija, u iOS-u možete koristiti funkciju »Low power mode« ili uključite »Doze« u Androidu. Možete za sve aplikaciju isključiti lokaciju kojima nije nužno potrebna za funkcioniranje (što je osim za štednju baterije, i dobra sigurnosna mjera za vas). Ukoliko potrošnju želite svesti na minimum, možete uključiti funkciju “u zrakoplovu”. Bitno je samo da prestanete s opsesivnim i nepotrebnim zatvaranjem aplikacija jer to ne donosi nikakve koristi u radu vašeg mobitela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here