Pokemon Go sada intenzivno igram već duže od dva dana i imam čitavu gomilu 500+ CP Pokemona, a uz to sam osvojio, ali i izgubio čak tri dvorane. Svoju igru sam pokušao popraviti istraživanjem načina igranja i pronašao sam trikove koji su mi bili korisni već na samom početku.

Nekoliko trikova je dobro znati i prije nego započneš igru, a mnogi među njima će ti olakšati sam proces igranja jer je u ovom trenutku još uvijek mnogo nepoznanica o samoj igri.

1. Na početku možeš odabrati Pikachuja

Stvarno možeš! Najprije sam i sam mislio kako se radi o šali koju igrači spominju kao neku urbanu legendu, ali ubrzo sam otkrio kako je Pikachu stvaran. Odmah na početku igre možete birati između Charmander-a, Bulbasaur-a i Squirtle-a, no ne birajte nikoga od navedenih. Umjesto toga fizički otrčite od njih i igra će vam ih sama skokovito približavati. Ovo ponovite još tri puta i u četvrtom pokušaju igrica će vas upitati da li stvarno ne želite nikoga od ponuđenih likova i otvoriti će vam se mogućnost izbora legendarnog Pikachu-a. Svi koji već igrate zasigurno znate kako odabir početnog Pokemona niti nije toliko važan jer ga možete uloviti i tokom igranja, no ovo je svejedno zanimljiv trik kojim možete impresionirati svoje prijatelje.

Pokemon GO Slovenija Pikachu

2. Lov na Pokemone višeg ranga zahtijeva posebnu strategiju

Na početku igra daje dojam kako je princip igranja mačji kašalj koji od vas neće zahtijevati previše truda i napora. No, vrlo brzo ćete početi susretati 100+ CP Pokemone koji će vješto izbjegavati vaše Pokelopte, a sad zamislite koliko teško će biti uloviti one od 300+ CP? Stoga je dobro poznavati slijedeći trik. Najprije moramo savladati osnove lova koje mnogi igrači preskoče. Ako pritisnete i držite Pokeloptu, prsten oko Pokemon će se početi smanjivati. Kada se prsten smanji na najmanju veličinu, Pokeloptu bacite prema Pokemonu. Pri tome je važna i boja prstena. Ako je prsten zelene boje, ne bi trebali imati nikakvih problema s hvatanjem, žuta znači teži ulov, a ukoliko je crvena, Pokemona će biti vrlo teško uhvatiti. S vremenom pridobivate i poslastice koje možete baciti Pokemonima i time povećati mogućnost ulova. Kombiniranjem veličine i boje prstena imati ćete više mogućnosti za hvatanje, a kasnije ćete primiti bonuse te bolje Pokelopte koje će vam još olakšati igranje. Možete si olakšati i isključiti virtualni prikaz na ulici (AR). Znam da je zabavno gledati Pokemone kako šeću po vrtu vašeg susjeda, ali ako isključite AR način lakše ćete ih pogoditi i uhvatiti. Ponekad Pokemon bježe tek nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, a ponekad pobjegnu odmah – ovo je jedna od stvari koje još nisam uspio dešifrirati.

Pokemon GO Slovenija Capture

3. Borbe su nešto zahtjevnije nego što se to na prvu čini

Ubrzo ćete shvatiti da možete, osim napadati svog neprijatelja, istog i izbjeći. Nije potpuno jasno da li ga možete izbjeći taktički, ali povremeno izmicanje omogućuje dobar protunapad. Puno je bitnije da svaki Pokemon ima svoj posebni i vrlo snažni napad koji možete koristiti tek kada do kraja napunite bodove koje dobivate kroz dvoboje. Ovaj napad izvodite tako da s prstom klikate na protivnika. Sistem je još uvijek dosta nestabilan, ali ćete protivniku s takvim napadima u nekim slučajevima uzrokovati veliku štetu te moguće da vam i osigura pobjedu; ako ga se, naravno, sjetite iskoristiti.

4. Gotovo ništa se ne sprema ako je aplikacija zatvorena

Zasad to predstavlja jedan od glavnih problema u igranju i veliki faktor u brzom pražnjenju baterije. Naime, igra vas neće upozoravati na Pokemone i PokeStope ako imate aplikaciju zatvorenu, a neće niti brojati vaše korake što znatno otežava napredak u igri. Drugim riječima, zapravo morate postati osoba koja hoda ulicom s telefonom u ruci ili barem stalno pažljivo osluškivati obavijesti s vašeg mobitela dok je aplikacija otvorena, a telefon u džepu. Situaciju možete malo pojednostaviti s trakom za zapešće koja vibrira ukoliko se na telefonu pojavi kakva važna obavijest.

5. Prilikom valjanja Pokemon jaja ne možete varati

Jedan zahtjev Pokemon GO igre je taj da ćete morati stvarno hodati oko jaja kako bi se iz njih izlegli Pokemoni koji obično nisu u vašoj okolici. Igra prati vaše kretanje preko GPS signala, a ne pedometra tako da vam hodanje ili trčanje na pokretnoj traci u teretani neće mnogo pomoći. Shvatio sam da se čak i automobili, vlakovi i autobusi ne mogu koristiti jer igrica očito ima postavljena ograničenja brzine pri čemu se zapravo bilježi vaše kretanje stoga se pripremite na hodanje. Možete si pomoći kupnjom inkubatora koji će koštati nešto pravog novca, no po mom mišljenju to je najkorisnija stvar koju igra nudi.

Savjet: Više vam se isplati nesti jaja s 5 km ili 10 km jer se obično izlegu puno bolji Pokemoni.

Pokemon Go Slovenija Egg

6. Kako pobijediti protivničku ekipu i pridobiti vlastitu dvoranu

Najprije nisam sasvim razumio koncept prisvajanja dvorane jer sam mislio kako se borim s kompjuterski generiranim protivnikom, a ne drugim igračima. Zatim mi nije bilo jasno zašto ih nakon pobjede nisam uspio istjerati iz dvorane, ali se kasnije ispostavilo da je ponekad potrebno više puta savladati protivnički tim odnosno pobijediti toliko puta da se ugled dvorane sruši na 0, a tek onda možete u nju postaviti svog Pokemona. Ako se blizini nalazi vaši prijatelji, mogu vam doći pomoći u dvobojima.

7. Dvorana u tvojem vlasništvu donosti ti besplatne dodatke

Možda se pitate zašto je smisleno imati dvoranu u svom posjedu. Dvorane je svakako dobro posjedovati jer tako dobivate besplatne dodatke koji će vam pomoći i olakšati igranje te povećati ugled. No, to je lakše reći nego učiniti jer morate za te besplatne dodatke sačuvati vlasništvo nad dvoranom za najmanje 24 sata, što nije tako jednostavno. Trenutno se u mom susjedstvu događa pravi pokolj i malo tko uspije zadržati dvoranu više od 6 ili 7 sati, ali to je upravo bit i čar ove igre.

8. Nadograđujte osnovne Pokemone za dodatne XP

Uskoro ćete shvatiti kako sav višak Pokemona vraćate Profesoru u zamjenu za “slatkiše”. Nakon što Pokemona nadgradite na maksimalnu razinu razvijenosti biti će vam smisleno nadograđivati samo njega, ali nemojte upasti u tu zamku jer je moguće i s najčešćim Pokemonima pridobiti puno XP. Na primjer, pretpostavimo da imate svog Rattata-ja već razvijenog u Raticata, ali još uvijek susrećete mnogo Rattata-ja. Spremite ih samo nekoliko i potrošite sav višak poslastica za njihov razvoj te na taj način osvojite 500 XP po svakom razvoju.

Pokemon GO Slovenija Evolve

9. Teško je ocijeniti kada uložiti u Pokemona, a kada ne

Sistem Pokemon GO nadgradnje je prilično loš. Igra vas potiče da nadograđujete svoje Pokemone sa skupim Stardust-evima, ali uskoro ćete shvatiti da je lakše i “jeftinije” ako samo potražite istog Pokemona sa višom razinom. Na primjer, sam sam nadogradio osnovnog 60 CP Drowzee-a do 120 CP, no kasnije sam pronašao takvog s 140 CP pa sam nepotrebno ulagao sredstva u svojeg. Najbolji način je da uvijek zadržite svog najjačeg Pokemona, a one pokraj njega ili mijenjate sa višim levelima ili ih nadograđujte sa slatkišima. Tek kad Pokemoni dođu do drugog ili trećeg stupnja razvoja, isplati se početi ulagati u njih.

10. Praćenje je u ovom trenutku neupozdano

Način navigacije u samoj igri je još uvijek prilično nejasan i nisam ga dosada uspio točno dešifrirati. Ostali igrači govore da Pokemon koji je izabran u blizini s vašim približavanjem počinje treperiti. Neki pričaju kako su tragovi otisaka stvarni razmaci dugi 100m koji se približavanjem smanjuju s 3 na 1, a na kraju vas čeka Pokemon. Treći pak tvrde kako im niti jedna od gore opisanih metoda nije pomogla do odabranog Pokemona. U ovom trenutku nema smisla gubiti energiju i živce zbog toga: vaš zadatak je da se razveselite svakom pronađenom i uhvaćenom Pokemonu i nastavite svoju Pokemon Go avanturu.

11. Potrebe po bateriji je gotovo nemoguće ispuniti

Posljednja stvar koju sam shvatio, vratila me u surovu stvarnost. Nažalost, previše puta mi se dogodilo da me je baterija ostavila na cjedilu baš kad sam bio usred lova na nekog divljeg Pokemona kojeg sam namjeravao dodati u svoju kolekciju. Zato sam ubrzo naučio kako mi telefon mora uvijek biti napunjen, a i sada stalno sa sobom nosim i punjač. Razmišljam i o investiciji u kvalitetnu futrolu za punjenje ili barem prijenosnu bateriju za hitne slučajeve. Stvarno više ne želim doživjeti da mi takvi rijetki primjerci izmaknu samo zbog tehnoloških “nedostataka”.

Pokemon GO Slovenija Power Bank

Autor: Benjamin L.

Za sve savjete, tehnike i dobre lokacije za lov na Pokemone pratiti:

Neslužbena Facebook stranica PokemonGO Hrvatska

– U narednom tjednu održati će se i prvi Pokemon GO Meetupi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Osijeku.