Ako prošli tjedan niste bili odsječeni od svijeta onda ste sigurno primijetili Pokemon euforiju koja je zahvatila cijeli planet. I u Hrvatskoj broj igrača ove hit igre strelovito raste jer sve što vam je potrebno za igranje je samo preuzimanje aplikacije na svoj pametni telefon i želja za hvatanje popularnih Pokemona.
Niste još čuli za Pikachuja i ostalo društvo? Onda je ovaj vodič je savršen za vas; predstavljamo vam idealni Pokemon GO vodič za početnike pomoću kojeg možete početi s ovom zabavnom i zaraznom avanturom.

Ako ste već Pokemon ovisnik -> Pročitajte naše savjete za igranje.

Što je Pokemon?

Pokemoni (kratica za Pocket Monsters) su mala životinjska bića različitih vrsta. Prvi put su se pojavili prije dvadeset godina u obliku video igre, a kasnije su bile vrlo popularne kartice za razmjenu, TV serije i crtani filmovi. Ova mala džepna čudovišta su bila dio odrastanja mnoge djece – postoji ih više 700 podijeljenih u nekoliko generacija. Neki od njih izgledaju prilično realno dok su drugi u potpunosti izmišljenog oblika. Prilikom skupljanja odnosno hvatanja Pokemona cilj je pridobiti što više različitih vrsta od kojih su neke vrlo rijetke.

Pokemon GO Ash & Pikachu
Zanima vas popis svih Pokemona? -> Provjerite popis Pokemona s imenima razvrstanih po generacijama.

U Nitendovom svijet mašte Pokemoni žive zajedno s ljudima i pomažu im, a vrlo su popularne i bitke gdje se dva Pokemona bore dok jedan od njih ne padne u nesvijest. Osim prikupljanja novih Pokemona, cilj je i treniranje postojećih čime ih možemo ojačati i dati im nove karakteristike.

Uspješan fenomen iz prošlosti + elementi suvremne tehnologije = Pokemon GO!

Igra Pokemon GO se temelji na se osnovnom konceptu Pokemona i prenosi ga u stvarni svijet. Igrači su još uvijek Pokemon treneri no umjesto istraživanja virtualnog svijeta, sada se zapravo moraju kretati okolo. Igra prikazuje kartu stvarnog svijeta s lokacijom gdje se trenutno nalazite. Prilikom kretanja susrećete različite Pokemone koje može uloviti bacanjem Poke lopte.

Igru možete poptuno besplatno skinuti na iOS i Android telefone što je jedan od bitnih razloga za ovoliku popularnost (prijašnje Pokemon igre su, naime, bile na raspolaganju samo na Nintendo igraćim konzolama).

Prenesi igru Pokemon GO:
Pokemon GO za iOS
Pokemon GO za Android

Započnite s igrom … koji će biti vaš prvi Pokemon?

Nakon što ste uspješno instalirali aplikaciju na svoj telefon, možete prema vlastitom ukusu kreirati svoj avatar koji će loviti u svijetu Pokemona. Po želji možete odabrati spol, boju odjeće i izgled. Kada stvorite njegov lik, možete krenuti u lov!
Kao i kod ostalih Pokemon igri, i kod Pokemon GO-a na početku možete odabrati Pokemona, ali ste ograničeni na samo tri opcije: Squirtle je vodena vrsta Pokemona koji je nalik kornjači, Charmander izgleda kao križanac između dinosaura i zmaja, a Bulbasaur je nekakva vrsta biljke s nogama. Svi oni imaju isti potencijal za daljnju igre tako da nije niti važno kojeg ćete prvog uhvatiti.

Pokemon GO

Lov na sljedeće Pokemone neće biti tako lagan – kako bi ih uspjeli pronaći, morate krenuti u pravi lov. Pokemoni se obično nalaze u područjima koja su naseljena: u blizini turističkih atrakcija, parkova, trgovačkih centara … U kutu ekrana možete vidjeti malu ikonu sa siluetama Pokemona koji su u blizini vaše trenutne lokacije. Pritisnite na ikonu i provjerite sve Pokemone koji su u blizini ili kliknite na pojedinog Pokemona kako bi mu ušli u trag – broj otisaka stopala ispod ikone pokazuje koliko je blizu ili daleko od vašeg položaja.

Pokemon GO Guide
Pokemona ulovite sa Poke Loptom (Poke Ball) što je prilično jednostavno: samo pritisnite loptu i bacite je prema Pokemonu. Svaki Pokemon ima zeleni, žuti ili crveni prsten odnosno obruč: Pokemone sa zelenim prstenom je najlakše uloviti. Poke Lopte će se pritiskom na nju početi smanjivati – ukoliko pogodite Pokemona s manjim obručem, loptu će biti lakše uloviti.

Leteći, vodeni, vatreni … Različiti tipovi Pokemona

Pokemoni izgledaju različito, a mogu se svrstati u različite tipove prema njihovim sposobnostima i slabostima – svaka vrsta je u odnosu na drugu slaba ili jaka u pojedinom području. To je vrlo dobro zapamtiti prilikom igranja, a u svakom slučaju ćete naučiti tijekom igranja – Pokemon GO će vas primjerice tijekom bitke upozoriti ako koristite tip Pokemona koji za tu bitku poptpuno neučinkovit.

Pokemon GO Pokemons
Za većinu igrača je vjerojatno najveći užitak kada pronađu novu vrstu Pokemona i dodaju ga u svoju kolekciju. Ako imate više različitih Pokemona, to vam omogućuje i više različitih sposobnosti, a posljedično i bolju priprenljenost za bitku i osvajanje novih sportskih dvorana tkz teretana.
Kako pronaći različite vrste Pokemona? Često su određeni tipovi povezani s njihovim sposobnostima i osobinama, te će tako primjerice vodene vrste Pokemona vjerojatno pronaći u blizini rijeka, jezera ili mora. Prilikom traženja, od velike pomoći će vam biti i sljedeća karta.

»Stardust« i Pokemoni?

Tijekom igre, Pokemoni dobivaju moć i borbene vještine kombinacijom zvjezdane prašine (Stardust) koja se prikuplja sa svakim ulovljenim Pokemonom te slatkišima (Candy) tipičnim za tu vrstu Pokemona. Ista se skuplja ukoliko ulovimo više Pokemona iste vrste, a zatim je možemo koristiti za razvoj (Evolve) Pokemona u novu, jaču vrstu. Svaki Pokemon se može nadgraditi barem jednom.

Pokemon GO Stardust
Ako Pokemona najprije nadgradimo (Evolve) prije nego što ga pomaknemo na višu razinu dobiti ćemo bolje rezultate prilikom igranja jer razvijeni oblici Pokemona onim nerazvijenim uzmu slatkiše (Candy) i imaju bolje statistike.

Treniranje Pokemona

Lutanjem i istraživanjem naići ćete na dvorane odnosno kako ih neki zovu teretane (Poke Gym) i postaje (Poke Stop).
Dvorane su lokacije u stvarnom svijetu, često znamenitosti grada koje u igri imaju posebnu ulogu: to su prostori u kojima se s ostalim igračima borite za prevlast. U igri ih možete lako uočiti jer su najveće ikone na karti. Dvorane su pod kontrolom jedne od tri ekipe: crvene (Valor), žute (Instinct) ili plave (Mystic) – igrač bira ekipu nakon što uspješno savlada 5. fazu. Ako u borbi pobijesdite protivničku momčad, dobivate dodatne bodove i kontrolu nad teretanom, ali da bi nad njome zadržali kontrolu, istovremeno je morate braniti od druge dvije ekipe tako da u nju (p)ostavite svog Pokemona. Ako je dvorana već pod nadzorom vašeg tima, još uvijek je možete iskoristiti za treniranje svog Pokemona.

Pokemon GO Teams

Postaje (Poke Stop) su također označene na karti, ali su manje od teretana. U njima se možete opremiti Poke Loptama (Poke Ball) za lov na Pokemone, jajima (Egg) iz kojih su izliježu Pokemoni ako ih stavite u inkubator i propješačite određenu udaljenost, inkubatori (Incubator) za nasad Pokemona, mamcima (Lure) kako bi namamili Pokemone na postaje, tamjan (Incense) kako bi privukli Pokemona na vašu lokaciju i napitci (Potion) za liječenje i oživljavanje Pokemona.

Pokemon GO Pokestop

Postaje možete posjetiti svakih pet minuta. Ako je spostaja okružena ružičastim cvijećem, to je znak da je netko u nju postavio ima mamac (Lure) koja će sljedećih 30 minuta privlačiti Pokemone svim igračima u blizini.

Gotta catch ’em all!

Sada ste naoružani sa svim najvažnijim informacijama o Pokemonu tako da možete početi igru! Ali pripazite: igra je zarazna i vrlo brzo može prerasti u ovisnost! Iskusni igrači često imaju problema s brzim pražnjenjem baterije zato razmislite o kupnji prijenosnih baterija i pročitajte trikove kako igricu igrati što dulje. Možete se pridružiti i Facebook stranici s korisnim informacijama i trikovima za lov na Pokemone ili pročitati teme na forumu http://pokemon-go.com.hr/.

Gotta catch ’em all ili krenimo u lov!

[AŽURIRANO ] Igra Pokemon GO se već nalazi u hrvatskim App Store-ovima i možete je direktno prenijeti:
Pokemon GO za iOS
Pokemon GO za Android

Niže navedene upute su bile aktualne dok igra nije bila dostupna u app storu. Sada si igru možete jednostavno i besplatno skninuti na gornjim linkovima.

Pokemon GO – Upute za iOS

Ukoliko koristite iPhone, kreirajte nov američki Apple ID račun za iTunes:

  • Otvorite App Store (prethodno se odjavite iz hrvatskog računa), odaberite Top Charts > Free i pronađite željenu aplikaciju koju još nemate instaliranu i pritisnite »Get«
  • Nakon što se otvori prozor za upis, kliknite »Create Apple ID« i odaberite novi e-mail kojeg još niste koristili
  • Kod odabira države, kliknite United States
  • Kliknite Next i na slijedećem koraku Agree, ispunite obavezna polja, potvrdite s Next
  • Na koraku Payment Method odaberite opcij »None«
  • Ispunite podatke, ali umjesto vaše adrese unesite američku adresu:

Street 250 Marriott Drive
City: Tallahassee
State: Florida
Zip: 32301
Area Code: 850
Phone: 202 555-0143

  • Pritiskom na gumb »Create Apple ID« na odabranu e-mail adresu primate mail s potvrdom
  • Na telefonu u postavkama potražite iTunes & App Store i upišite se s novim, američkim računom
  • U App Store-u potražite igricu Pokemon Go i uživajte u igranju 🙂

Nakon što prenesete aplikaciju Pokemon Go, u postavkama se možete ponovno upisati u App Store sa svojim Apple ID računom.

gallery

WcMgcq

Pokemon GO – Upute za Android

Ukoliko koristite Android, najprije dozvolite instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora:

  • U postavkama potražite »Security« i uključite opciju »Unknown sources« gdje piše »Allow installation of apps from sources other than Google Play Store.«
  • Prenesite APK datoteku – to možete napraviti preko računala, a zatim datoteku preko USB kabela prenesite na telefon ili je instalirajte direktno na telefon (mapa Downloads)
  • pokrenite APK datoteku i instalirajte aplikaciju te uključite GPS i uživajte u igri 🙂

Za sve savjete, tehnike i dobre lokacije za lov na Pokemone pratite stranice:

Neslužbena Facebook stranica PokemonGO Hrvatska
– U narednom tjednu održati će se i prvi Pokemon GO Meetupi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Osijeku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here