Posljednjih nekoliko godina je velika većina uređaja (osim Apple-ovih) koristila jednak priključak za punjenje – microUSB koji je korisnicima bitno olakšavao uporabu više različitih uređaja sa samo jednim tipom kabela.

No, odnedavno se standard polako počinje mijenjati jer je razvijen novi univerzalni ulaz. Potpuni prijelaz će, naravno, biti dugotrajan i mukotrpan, ali će u konačnici rezultirati generacijom novih i puno jačih kabela za punjenje i prijenos podataka.

Radi se o ulazu USB-C koji se polako, ali sigurno uvodi na sve više uređaja, a očekuje se da će u skoroj budućnosti zamijeniti sve standardne ulaze. Ulaz je ovalnog oblika, a zamijeniti će obične USB i micro USB ulaze koji se nalaze na telefonima, računalima, a u određenim primjerima zamijeniti će i ulaze za punjenje na prijenosnim računalima jer ima jačinu do 100W i tok od 1,5 odnosno 3A te se stoga može koristiti i za uređaju koji zahtijevaju više električne energije poput tablica i telefona. Planirano je da postupno zamijeni ulaze na svim uređajima – od mobitela, tablica, PC-a, laptopa kao i na svoj dodatnoj opremi.

U usporedbi s običnim USB i microUSB ulazima glavna prednost ulaza USB-C je objestranost odnosno sasvim je svejedno na koju stranu ga okrenete prilikom umetanja. Omogućuje 100% brži protok podataka nego obični USB jer umjesto 5 Gb/s podatke prenosi brzinom 10 Gb/s. Tanji je od standardnog USB-a, a time omogućuje još bolji i elegantniji dizajn bočnih linija uređaja. USB standard garantira kompatibilnost i u dalekoj budućnosti. Zbog veće brzine prijenosa podataka je USB-C koristan za prijenos fotografija visoke rezolucije i moći će zamijeniti HDMI, DisplayPort ili Thunderbolt priključke koji se danas koriste za priključenje monitora i televizora. Trenutno ga već ugrađuju u neke novije novije uređaje kao što su Apple MacBook, Google Chromebook Pixel, Nexus 6 i Microsoft Lumia 950, pa čak i Asus MB169C, a puno se govorilo kako će se koristiti i na novom iPhone-u 7.

U prijelaznom razdoblju se neće moći izbjeći korištenje različitih kabela istovremeno, a kako bi izbjegnuli zapletenu mrežu kabela, problem možete privremeno riješiti i adapterom koji microUSB kabel mijenja u USB-C. Ukoliko već posjedujete uređaj s novim ulazom, svoj kabel potražite u ponudi USB-C kabela i adaptera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here