Svi koje vas barem malo zanima svijet mobitela najvjerojatnije već znate da se nedavno u Barceloni održala svjetska konferencija mobilne telefonije MWC 2016 na kojoj je predstavljeno mnogo zanimljivih novosti. No, vjerojatno daleko najočekivanija je bila prezentacija Samsungovih modela Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge.

Predstavljanje novih modela pobudilo je ogroman interes kod publike i dvorana je doslovno pucala po šavovima, a istovremeno je prezentaciju putem neposrednog prijenosa pratilo još 600 000 ljudi. Oni sretnici koji su imali prilike događaj pratiti uživo, mogli su predavanje gledati preko virtualnih naočala – izložbeni primjerak najnovije Samsungove tehnologije koji je lansiran u suradnji s Facebookovim Oculusom.

Predstavljanje novog modela je zaključeno burnim, oduševljenim aplauzom, unatoč činjenici da su mnoge fotografije kao i same specifikacije telefona puno prije samog događaja iscurile na internet.

A novi telefon ima brojne zadivljujuće novosti stoga smo vam pripremili pregled svih važnijih karakteristika kojima se ponosi novi Galaxy S7.

Ukoliko počinjemo s osnovama vanjskog izgleda, najprije je potrebno istaknuti kako se radi o a 5,1-inčnom telefonu debljine 7,9 mm napravljenom od metala i stakla, slično baš kao i njegov prethodnik Galaxy S6, na raspolaganju u crnoj ili zlatnoj boji. Za korisnike vjerojatno jedna od zanimljivijih činjenica je ta da je telefon u potpunosti vodootporan i možete ga potopiti u vodu do 1,5 m dubine za čak 30 min, u skladu s certifikatom IP68. Naravno, otporan je i čestice prašine koji ne mogu više doprijeti do unutrašnjosti vašega telefona.

Iznimno jak Super AMOLED zaslon s rezolucijom 2560×1440 omogućava nevjerojatnu sliku, a ogromna baterija s 3000 mAh i još boljim iskorištenjem energije osigurava produženi rad uz promjenjivi način punjenja koji traje samo 90 minuta. U Samsungu su našalili kako će fanovi jedne od trenutno najpopularnijih serija na svijetu – Igre prijestolja, moći pogledati cijelu sezonu bez dodatnog punjenja. Prihvaćate njihov izazov?

Kamera ima ipak manje megapiksela od prijašnjeg modela S6 jer se njjihov broj smanjio sa 16 na 12, no MP su sada veći i stoga nude bolju sliku čak i uz slabiju svjetlost. Veliki napredak je unijela tehnologija Dual Pixel koja iskorištava sve slikovne točke za oštrenje slike te vam s instantnim izoštrenjem slike garantira da ulovite svaki važan trenutak. Po uzoru na Apple, i Samsung je uveo koncept tkz. »fotografije kretanja« koji obuhvaća tri sekunde prije pritiska na okidač, a zatim sami odabirete koji ulovljeni kadar želite zadržati kao fotografiju. Tijekom prezentacije više su puta naglašene prednosti njihovog iznimno snažnog fotoaparata nad najvećom konkurencijom, iPhonom 6s Plus.

Telefon će funkcionirati putem posljednje verzije operacijskog sistema Android 6.0 Marshmallow, a za njegovo nesmetano djelovanje biti će dovoljno 4 GB RAM-a. Za različita tržišta na raspolaganju su dva različita procesora – Snapdragon 820 ili Exynos 8890, a nije još bilo poznato koja verzija će biti dostupna na hrvastkom tržištu.

Galaxy S7 je na raspolaganju samo s jednom veličinom memorije – kupci će se morati zadovoljiti s 32 GB, no to ne bi trebalo predstavljati problem niti zahtjevnijim korisnicima jer je uređaju vraćen utor za dodatnu memorijsku karticu kojom ćete memoriju nadograditi za još 200 GB, što je vjerujemo, dovoljno i za najveće gutače prostora.

Ostale važnije karakteristike kojima se odlikuje S7 su NFC (near field communication – čip za beskontaktno plaćanje), bežično punjenje, a predstavljena je i novost u obliku uvijek upaljenog štedljivog ekrana koji uz neznatno trošenje energije cijelo vrijeme prikazuje sat i datum, a time se štedi na nepotrebnom klikanju i otključavanju telefona.

Telefon Galaxy S7 Edge se od manjeg brata drastično ne razlikuje. Odlikuje ga većim 5,5-inčni ekran i relativno veća baterija od 3600 mAh. Ima nešto više prilagođenih funkcija za zaobljeni rub koji dodatno olakšavaju jednoručno korištenje, ali radi se o telefona s jednakim specifikacijama.

Na kongresu je istaknuto kako će svaki kupac telefona Galaxy S7 dobiti i virtualnu opremu u vrijednosti 100€, a uz očekivanu cijenu od 700€ taj je poklon svakako dobrodošao dodatak.

Karakteristike
Operacijski sistemAndroid 6.0 Marshmallow
ProcesorSnapdragon 820 ili Exynos 8890
EkranS7: 5,1-inčni Super AMOLED ekran s rezolucijom 2560x1440
S7 Edge: 5,5-inčni Super AMOLED ekran s rezolucijom 2560x1440
RAM4GB
Memorija32GB + microSD do 200GB
Kamera12 MP stražnja kamera / 8 MP prednja kamera
BaterijaS7: 3000 mAh
S7 Edge: 3600 mAh
DimenzijeS7: 142.4mm x 69.6mm x 7.9mm
S7 Edge: 150.9mm x 72.6mm x 7.7mm
TežinaS7: 152g
S7 Edge: 157g

Cijelu snimku Samsungova događaja možete pogledati na videu, a prezentacija počinje na 32 min i 11 s.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here