Službeno – Tim Cook predstavio iPhone 7 i iPhone 7 Plus

Apple je danas predstavio novi iPhone 7, s poboljšanim kamerama, novim nikad bržim procesorom A10, otpornošću na vodu i prašinu, stereo zvučnicima, a potvrdila se i glasina da će ostati bez klasičnog 3,5-milimetarskog ulaza za slušalice. Verzija Plus ima i dvije stražnje kamere od 12 MP. Predstavljeni su 4,7-inčni iPhone 7 i 5,5-inčni iPhone 7 Plus.

Šta je još novo? Dolazit će u novoj boji – “Jet Black” je naziv koji je Apple dao metalik crnoj, postojat će i mat crna, bijela i zlatna. Home tipka je redizajnirana, a donosi 3D Touch tehnologiju i novi haptički odgovor. iPhone 7 radit će na Appleovom čipu A10 Fusion, četverojezgrenom čipu s 3,3 milijarde tranzistora.

Kamera na iPhoneu 7 je potpuno redizajnirana, napokon ima optičku stabilizaciju, ima veći otvor blende od f/1.8 i propušta 50 posto više svjetla nego dosad, leću koja se sastoji od 6 elemenata, 12-megapikselni senzor s većim pikselima. “True tone” bljeskalica ima 4 LED-a i daje 50 posto više svjetla i kompenzira svjetlucanje umjetnog svjetla. Procesor za obradu slika ima dvostruku snagu od prethodnika. “Live Photos” se sada mogu uređivati, mogu im se dodavati filteri. iPhone 7 može snimati i RAW. Prednja kamera – FaceTime HD Camera – ima 7 megapiksela.

Kamera na iPhoneu 7 Plus sastoji se od dvije kamere, jedna je širokokutna, a druga, 56-milimetarska, ima mogućnosti teleobjektiva. Moguće je snimati s optičkim zumom do 2X, a nakon toga se uključuje softverski zum sve do 10X. Dodana je opcija snimanja portreta, koja automatski podešava telefon na najbolje postavke za portrete, posebice žarišnu duljinu (no to će biti besplatna softverska nadogradnja sljedeće godine).

Retina HD zaslon nije dobio veću razlučivost, ali je, kaže Apple, 25 posto svjetliji i ima vjerniju paletu boja. Po prvi put iPhone ima stereo zvučnike, jedan na dnu, drugi na vrhu uređaja. Dvostruko su glasniji od iPhonea 6S.

Appleove slušalice EarPods će se spajati s iPhoneom preko Lightning utora jer, kao što se i nagađalo, iPhone 7 i 7 Plus su ostali bez 3,5-milimetarskog utora za slušalice. Svi koji koriste stare slušalice s telefonom će dobiti adapter za njih.

Na kraju recimo da su cijene ostale iste, ali je napokon povećana interna memorija, kao što su glasine i sugerirale. Dakle, osnovni model kreće a 32 GB interne memorije, a slijede ga 128 i čak 256 GB varijante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here