Nakon višemjesečnih nagađanja Microsoft je konačno lansirao Microsoft Teams – novu aplikaciju za rad i razgovor.
Radi se o direktnoj konkurenciji 3,8 milijarde vrijednom Slacku, alatu, koji je s namjerom olakšavanja poslovne komunikacije, već implementiran u mnogbrojnim tvrtkima.
Teams se zasniva na sličnom principu kao i Slack – grupe zaposlenika tvore »Channels« ili sobe za razgovor unutar kojih mogu sudjelovati na projektima odnsono dodijeljenim zaduženjima untar projekta.

Threaded conversation

Aplikacija se bazira na istom principu ako i sve ostale slične aplikacije: na desnoj strani se nalazi glavni prozor sa sadržajem, dok je na lijevoj strani raspoređen popis različitih grupa unutra glavnog kanala u kojem su korisnici razvrstani prema zajedničkim karakteristikama (primjerice, po odjelima). Pojedinci mogu sami birati koje grupe i dokumente žele označiti na lijevi popis.
Razgovori u grupama imaju jednu odličnu karakteristiku koje je vrlo korisna ponajprije za grupe koje međusobno dijele veće količine informacija: scrollanjem se korisniku prikazuju samo informacije koje ga se direktno odnose na njih, što bitno olakšava praćenje same suštine razgovora (tkz. threaded conversation).

microsoft_teams2
Novost je integriracija s Chatboti i drugim automatiziranim sistemima uključujući i Microsoft Office što omogućava automatsko obajvljivanje važnih informacija (kao što je, primjerice, rušenje internet stranice). Microsoft Teams podupire glasovni i video razgovor, a može se pohvaliti i sa vlastitim alatom za planiranje što omogućuje dodijeljivanje zaduženja i provjeravanje stanja unutra samih grupa. U samo nekoliko klikova možete jednostavno kreirati sastanak i na njega pozvati zaposlene, što je ujedno i jedna od najprivlačnijih funkcija.


Microsoft je ostavio i nešto prostora za zabavu u posebno za to namijenjenom »Fun Picker«-u, gdje će se moći odabirati različiti GIF-ovi, naljepnice i slično. Aplikacija odlično organizira više različitih sadržaja istovremeno, a programeri ističu kako sve funkcionalnosti još nisu ni otkrivene jer će još kasnije moći dodavati u aplikaciju.

Microsoft Teams je trenutno dostupan samo kao demo verzija, a službeno će se početi prodavati 2017. godine, i to kao dio Office 365. Sama konstrukcija aplikacije se za sada čini odlična, a vrijeme će svakako pokazati kako će se iskazati prilikom korištenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here