Brojna istraživanja su iz godine u godinu pokazivala da Appleovi uređaji pružaju najbolje korisničko iskustvo i stabilnost, ali ploča se izgleda okrenula u korist Androida.

Posljednje istraživanje na ovu temu provela je kompanija Blancco Technology Group pod nazivom “State of Mobile Device Performance and Health”, a rezultati su prilično zanimljivi. Naime, po prvi puta se ispostavilo da uređaji pokretani iOS-om imaju dva puta veće šanse da postanu nestabilni u usporedbi s nekim od brandova pokretanih Androidom.

U odnosu na prvi kvartal 2016. godine, iOS uređaji sada su duplo nestabilniji (58%), dok Android uređaji ostvaruju rezultat od 35% – manje nego što je to bilo u prvom kvartalu (44%). Prema ljudima koji su radili istraživanje, za ovo su odgovorne brojne aplikacije pune bugova, problemi s povezivanjem na Wi-Fi te ostali slični problemi vezani uz performanse. Prema gornjem grafu vidljivo je da iPhone 6 uvjerljivo vodi na ovoj nezahvalnoj ljestvici s čak 29%, a iza njega se nalazi iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6 Plus te iPhone 5s. Dio problema možda leži i u ažuriranju na 9.3.1 i 9.3.2 verziju iOS-a.

iosvsandroidreliabilitymetric-png

65% obrađenih iOS korisnika je prijavilo probleme u radu s aplikacijama, 11% ih je iskusilo probleme s WiFi-em, 4% s upotrebom telefona, 4% s podatkovnim prometom, a 2% u prijemu signala.

Na iOS-u se najviše rušio Snapchat, i to 17%, a drugi po redu je Instagram s 9% rušenja. Zanimljivo je da je zanemariv broj ispitanika probleme s ovim aplikacijama prijavio na Androidima.

Prema rezultatima istraživanja, korisnici Samsungovih mobitela i tableta najčešće će osjetiti probleme vezane uz softver upravo na svojoj koži, a iza njih su odmah i vlasnici Lenovo te LeTV uređaja. Motorola i Asus su nešto pouzdaniji sa 11 i 7 posto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here