Konačno je tu! Dočekali smo novi Samsungov “flagship” uređaj Galaxy S8 (i veći Galaxy S8 Plus). Samsung opet nije razočarao, ali zbog Note 7 katastrofe valja još malo pričekati sa procjenama. Poslednjih nekoliko mjeseci je Galaxy S8 bio najlošije čuvana tajna, ali ipak smo jedva čekali da ga ugledamo i službeno. Pogledajmo karakteristike.

Galaxy S8: izgled i specifikacije

Galaxy S8 stiže sa Super AMOLED i 5,8 inčnom dijagonalom (malo više od prethodnika – Galaxy S7). Na rubovima će biti blago zakrivljen, ali osjetno manje nego na S7 Edgea, a rezolucija će mu iznositi 2960 x 1440 točaka, što je nekoliko više od novog 2:1 omjera. Zadnja stranica telefona je prekrasna staklena površina zaštićena Gorilla Glass 5 slojem.

Europsku verziju pogonit će Exynos 8895 procesor, a američku Snapdragon 835. I europska i amerićka verzija stiže uz 4 GB RAM-a, a već će osnovni model doći sa 64 GB interne memorije (dostupan i 126GB model i omogučena nadogradnja do 256GB kroz memorijski utor).

Zadnja kamera će imati senzor od 12 megapiksela, f/1.7 otvor blende, 1,4 µm veličinu piksela i hibridni PD + laserski autofokus. Na prednjoj kameri je senzor od 8 megapiksela.

Galaxy S8 Plus osim većeg zaslona koji će se protegnuti do 6,2 inča (iako je uređaj čak krači od iPhone 7 Plus, koji nudi “samo” 5,5 inčni zaslon), ima i bolju bateriju, koja iz 3000 mAh ide na 3500 mAh. Oba modela raspolažu s IP68 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu, što znači da telefon može normalno raditi na dubini do 1.5 m i najviše za 30 minuta. Za operativni sustav koriste Android 7.0 Nougat, a tu je i novi Bixby osobni asistent.

Novi virtualni asistent Bixby

Bixby je osobni asistent koji se pokreće posebnom fizičkom tipkom na boku uređaja. Prema riječima Samsungovih inženjera, Bixby je svjestan konteksta i radi zajedno s aplikacijama. Bixby koristi i novi Samsung Connect Home IoT sustav, pomoću kojeg će se moći upravljati s pametnim uređajima u kući. Dostupan će biti na engleskom i još nekim dominantnim svjetskim jezicima(na hrvatskom još nekoliko vremena na žalost ne).

Što nam uređaj još nudi?

Galaxy S8 imat će i NFC (near field communication – čip za beskontaktna plaćanja), bežično punjenje i uvjek upaljeni “štedljivi zaslon”, koji uz sasvim minimalnu trošnju baterije prikazuje sat i datum bez potrebe po odklapanju uređaja. Za punjenje umjesto micro USB priključka tu je USB-C.

Galaxy S8 također ima senzor šarenici oka, koji će osigurati iznimno brzo otključavanje uređaja. Čitač otisaka prstiju nalazi se u nezgodnom mjestu na zadnjoj strani ispod kamere. Samsung je suprotno od Apple-a održao 3.5mm utor za slušalice. Bit će dostupan u pet različitih boja. Uz klasičnu crnu (midnight black), sivu (orchid gray), plave (orchid blue) i srebrnu (arctic silver) i zlatnu (maple gold).

Kao što se i špekuliralo, Samsung je lansirao i sustav DeX za povezivanje Galaxyja S8 s većim zaslonima, tj. monitorima, kako biste ga mogli koristiti kao osobno računalo. DeX je zapravo mala kutijica s potrebnim konektorima, povezana s monitorom i periferijama kao što su miševi i tipkovnice.

Osnovni model koštati će 799 €, a za S8 Plus model platit ćete 899 €. Prodaja Galaxyja S8 kreće 21. travnja, a u prodajnom paketu ćete dobiti i AKG slušalice, koje obećavaju osjetno veću kvalitetu i doživljaj zvuka od mnogih drugih koje inače nalazimo u kutiji s uređajem.

Uskoro opširnije …

Službeni video Galaxy S8 možete vidjeti ovdje:

Galaxy S8 predstavljanje

U našoj ponudi već možete naći dodatnu opremu za Galaxy S8: maske, torbice, zaštita zaslona i kabeli, punjači & ostala oprema. Provjerite i ponudu maskica, torbica, kabela i punjača ter zaštite zaslona za Galaxy S8+.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here