Samsung Galaxy S8 vjerojatno je “to be, or not to be” model za Samsung, jer zbog Note 7 fijaska i s druge strane velikog uspjeha Galaxy S7 tvrtka nema prostora za bilo kakve greške. S8 jednostavno mora dostojanstveno zamijeniti odličnog prethodnika te ublažiti štetu koju je napravio Note 7. Da li je to uopće moguče?

6 izmjena koje bi Samsung Galaxy S8 mogao doživjeti

1. Čitač otisaka prstiju i šarenice oka

Prema informacijama koje prenosi inače prilično pouzdani Sammobile, čitač otisaka prstiju bi se kod novog Samsungovog top modela mogao preseliti na poleđinu, što je u suprotnosti s prethodnim nagađanjima da će biti smješten ispod zaslona. Pored toga S8 dobija novost koju smo vidjeli već kot Note 7 – čitač šarenice oka, koji bi ipak trebao biti precizniji, odnosno pouzdaniji.

2. Uklanja se fizička “home” tipka

Mnogi proroci zadnjih tjedana najavljuju drastično smanjivanje ruba kućišta, zbog čega se gubi prostor za fizičku tipku. Po uzoru na Apple, Samsung mogao ukloniti home button, svojevrsni zaštitni znak Galaxy serij. Međutim, umjesto da na njegovo mjesto stavi tek obični čitač otiska prsta kao Apple, Samsung svoj optički skener prsta navodno planira integrirati u sam zaslon. Na taj način će Samsung ukloniti donju marginu, povećati omjer ekrana te imati prvi mobitel s ugrađenim čitačem otiska prsta direktno u ekranu. Cool, zar ne?

Samsung Galaxy S8
3. Rezolucija ekrana i dizajn ostaju isti?

Samsung već dugo nije kompletno osvježio dizajn svoje flagship serije uređaja, zato neke radikalnije zaokrete ne očekujemo niti od S8. Samsung bi i zbog Note 7 katastrofe trebao igrati na sigurno. Dok još nema sigurnih glasina o vanjskom izgledu, Sammobile prenosi da će S8 imati istu 2K rezoluciju kao i trenutno aktualni model, unatoč nekim inicijalnim špekulacijama da bi se Samsung mogao odlučiti za 4K. Ipak, prema određenim izvorima, umjesto dosadašnje PenTile matrice, Galaxy S8 trebao bi imati standardnu RBG, što bi navodno trebalo poboljšati VR iskustvo.

4. “Apple ulaz za slušalice”

Ovo nije iznenađenje. Prema brojnim izvorima, Samsung bi se trebao pridružiti trendu uklanjanja 3.5mm ulaza, što znači da svoje omiljene slušalice vjerojatno ne budete mogli koristiti s ovim mobitelom, osim ako nećete imati neku vrstu adaptera. Uklanjaju ga 2 najveće tvrtke – Samsung i Apple – da li to napokon znaći kraj 3.5mm jacka na mobilnim uređajima?

5. USB-C kao “univerzalac”

Umjesto u 3.5mm ulaz, slušalice će se priključivati preko USB-C ulaza (ili bluetootha), što je zapravo dobra alternativa, ako ne i bolja. S obzirom da je Note 7 još ove godine predstavio USB-C umjesto MicroUSB-a, to očekujemo i kod Galaxya S8. Takav ulaz ima brojne prednosti – može se okrenuti na bilo koju stranu, ali najvažnije od svega je da podržava veće brzine prijenosa i punjenja. Intel, među ostalim velikim imenima, već odavno zagovara korištenje USB-C ulaza umjesto običnog audio porta.

6. Stiže i 6-inčni “veliki brat”?

Prema najnovijim informacijama bi S8 trebao doći u dvije veličine. Razlika između njih trebala bi biti nešto veća – skoro cijeli inč u dijagonali. Dakle, pored 5-inčnog, na proljeće možda ugledamo i 6-inčni Galaxy S8 Plus koji će imati zaslon od ruba do ruba, po uzoru na Xiaomi Mi Mix. Dobar potez?

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 bi službeno trebao biti predstavljen na MWC sajmu u Barceloni krajem veljače. Hoće li izgledati ovako? Nije nemoguće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here