Što si po horoskopu? Pogledaj što to znači! >>

Pogledaj

Besplatna podrška korisnicima (9.00 - 15.00): 01 7757 019

Bežično punjenje

Bežično punjenje uzbudljiva je tehnologija koja ti omogućuje punjenje pametnog telefona ili drugog prijenosnog uređaja bez fizičkog povezivanja s uređajem za punjenje. Uređaj koji se puni, nazvan "prijemnik", mora biti u neposrednoj blizini izvora napajanja ili odašiljača koji šalje elektromagnetsko polje kroz zrak za stvaranje električne struje u zavojnicama prijemnika. Ovaj postupak uklanja potrebu za kabelima i omogućuje punjenje više uređaja odjednom.

Postoje dvije vrste bežičnih punjača: induktivni i rezonantni (nazivaju se i magnetski). Induktivni punjači koriste elektromagnetsko polje za stvaranje električne struje u zavojnicama unutar tvojeg uređaja; rezonantni punjači koriste magnetska polja koja stvaraju zavojnice unutar tvojeg uređaja i podloge spojene na električnu utičnicu ili razvodnik.

Prednosti su u tome što štedi vrijeme i trud eliminirajući potrebu za uključivanjem uređaja i isključivanjem iz njega kad završiš s punjenjem. Također uklanja rizik od oštećenja uređaja neispravnim kabelom ili punjačem. Bežični punjači također su prikladniji jer se mogu koristiti dok radiš druge stvari poput gledanja televizije ili razgovaranja na telefonu.

Nedostaci su što traje duže od žičnog punjenja, a neki uređaji možda nisu kompatibilni s bežičnim punjačima. Na primjer, Appleovi modeli iPhone 8 i X ne podržavaju ovu vrstu punjenja, no njihovi najnoviji modeli podržavaju. Bežični punjači također su skuplji od žičnih punjača jer zahtijevaju posebnu zavojnicu prijemnika unutar tvojeg uređaja za ispravan rad.

Često postavljana pitanja

Može li se moj telefon puniti bežično?

Bežično punjenje nije kompatibilno sa svim uređajima. Na primjer, nije kompatibilno sa iPhoneima 8, 8 Plus ili X. Također nije kompatibilno ni s jednim uređajem koji ima metalnu stražnju stranu ili koristi metalno kućište, niti s bilo kojim uređajima koji imaju bateriju manju od 3000 mAh.

Koja je korist od bežičnog punjenja?

Jedna je da je prikladnije od spajanja telefona svaki put kad ga trebaš napuniti. Druga je činjenica da je lakše raditi stvari poput pozivanja ili slanja SMS-a dok se telefon puni. Konačno, bežični punjači estetski su ugodniji od tradicionalnih punjača jer iz njih ne vire kabeli ili utikači.

Kako mogu uključiti bežično punjenje?

Da bi se uključilo, moraš ga omogućiti u izborniku postavki uređaja. Također ćeš morati kupiti bežični punjač koji podržava specifičnu tehnologiju punjenja tvojeg uređaja (Qi ili PMA). Neki uređaji mogu zahtijevati adapter za kompatibilnost s punjačem.

Je li bežično punjenje loše za bateriju?

Bežični punjači nisu toliko učinkoviti kao žični punjači pa će im trebati dulje vrijeme za punjenje baterije. Međutim, tražiš li udobnost umjesto učinkovitosti, ovo je za tebe dobra opcija.

Znaš li?

2011. godine Energous Corporation je objavila WattUp, bežični punjač koji može puniti više uređaja odjednom, a da nije uključen u utičnicu. Koristi radiofrekvencijske valove za prijenos snage od odašiljača do prijemnika u uređajima poput pametnih telefona ili tableta. Prijemnik pretvara tu energiju u električnu energiju i bežično puni bateriju uređaja.

Bežično punjenje
VIŠE

Pobrini se za sigurnost